Peuteryoga

Inhoud van een les
Voor kinderen van 2 t/m 4 jaar verzorg ik lessen in Peuteryoga. Dit doe ik zowel via kinderopvangorganisaties als voor particulieren. De lessen duren 40 minuten en verlopen spelenderwijs volgens een thema dat dichtbij de belevingswereld staat. Denk hierbij aan kabouters, elfen, de boerderij, de dierentuin of de seizoenen. Ik speel in op de energie die er op dat moment heerst in de groep. Zijn de kinderen beweeglijk dan beginnen we niet met een ontspanningsoefening, maar starten met een spelletje of actieve oefening. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen om de zintuigen te stimuleren. De beleving van het kind staat tijdens deze lessen centraal. Daarnaast bevat elke les de volgende onderdelen.

Ademhalingsoefeningen
Zintuigenoefening
Aanraak-oefening die zij bij en met elkaar doen
Actieve en ontspannende yoga

Particuliere lessen
Deze lessen worden gegeven in een cyclus van 10 lessen. De data en plaats van de lessen worden aangekondigd onder nieuws. Bij de lessen mogen de ouders aanwezig zijn en tijdens de laatste les zelfs gezellig mee doen.

Tip: trek je kind en jezelf comfortabele kleding aan.

Peuteryoga in de kinderopvang
De lessen die ik verzorg voor kinderopvangorganisaties worden aangeboden in een pakket van zes lessen van 40 minuten per les. Per les kunnen er zes tot zeven kinderen mee doen. Benieuwd of het bij jullie organisatie past? Ik kom graag langs om er meer over te vertellen.

Het is ook mogelijk om met het team een workshop Peuteryoga te volgen. Na het volgen van deze workshop kunnen jullie zelfstandig met de kinderen verschillende yoga oefeningen doen.

Neem voor meer informatie over prijzen en beschikbaarheid contact op.

Wil je meer weten over Peuteryoga? Lees dan hieronder een excerpt uit het artikel Peuteryoga wat ik schreef voor Kiind.

Meer informatie over Peuteryoga

Wat is yoga?
Yoga is een methode die zorgt voor bewustwording. Door met aandacht met je lichaam bezig te zijn breng je je geest tot rust. Het is gezond voor zowel lichaam als geest. Het brengt je in het hier en nu en maakt je meer bewust van je lichaam. Een bekende methode uit de psychologie die hier op aansluit is mindfullness. Het leven in het nu. Omdat we leven in een hectische maatschappij is hier steeds meer behoefte aan. Kinderen leven van nature al in het hier en nu, yoga stimuleert dit en helpt hen dit vast te houden. Wat in deze drukke tijd juist voor kinderen zeer welkom is. Bij peuteryoga worden de verschillende onderdelen van yoga op een speelse manier beoefend. Zo wordt er vaak met een thema gewerkt en wisselen de onderdelen zich voldoende af om de aandacht vast te kunnen houden. Je past het aan op het niveau van de kinderen. Zo ga je bijvoorbeeld geen uitgebreide ademhalingsoefening doen met peuters. Dit verpak je in een oefening die aansluit op hun belevingswereld. De beleving en ervaring staan voorop.

Waarom dan Peuteryoga?
Allereerst het verschil tussen kinderyoga en peuteryoga. Dat zit met name in de invulling van de lessen. Kinderen ouder dan vier jaar hebben meer controle over hun lichaam en hebben een grotere concentratieboog. Zij kunnen daarom moeilijker oefeningen doen en zich langer concentreren op de les. Daarnaast gaan zij gemakkelijker mee in de structuur van een les. Bij peuters is de yogales speelser, veel minder gestructureerd en zijn de oefeningen korter. Het vraagt ook meer aanpassingsvermogen van de docent, omdat peuters nu eenmaal hun eigen impulsen volgen. Het is belangrijk om mee te buigen en niet te hoge verwachtingen te hebben. Het gaat dan ook niet om het resultaat.

Voor alle kinderen geldt dat zij elke dag veel verschillende indrukken opdoen. Ze doen diverse activiteiten, spelen samen en leren continu nieuwe dingen. Het is voor kinderen dan ook belangrijk om een rustmoment te hebben, zodat ze al deze indrukken kunnen verwerken, het geleerde in zich op kunnen nemen en zich even alleen met zichzelf hoeven bezig houden.

Peuters denken het liefst aan zichzelf
Peuteryoga is een leuke en leerzame manier om in deze behoefte te voorzien. Het brengt peuters in contact met hun lichaam en eigen ‘ik’ doordat er aandacht is voor de persoonlijke beleving van het kind. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld te vragen hoe hun leeuwebrul klinkt, maar ook door het kind te laten bepalen wat het wel en niet prettig vindt. Het sluit hiermee ook goed aan bij zowel de sociaal-emotionele als de lichamelijke fase waarin peuters zich bevinden. Peuters redeneren vooral vanuit zichzelf. Peuteryoga ondersteunt dit door aandacht te schenken aan de gevoelens en beleving van het kind. Het stimuleert de fantasie en zorgt, door de verschillende oefeningen, voor een goede lichaamshouding. Ook bevordert het de motorische vaardigheden, de werking van spieren, organen en klieren, zorgt het voor een goede weerstand en voor kracht en lenigheid. Het brengt deze twee onderdelen in balans.

Yoga met respect voor je peuter
Er zijn zowel activerende als rustgevende oefeningen die tijdens de yoga worden afgewisseld. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de ademhaling. Een goede ademhaling zorgt voor voldoende zuurstof voor het lichaam en voor rust en ontspanning. Door middel van spelletjes is er ook aandacht voor de verschillende zintuigen. Dit kan met voel-, ruik- luister- of raadspelletjes. De peuters maken ook kennis met massage-oefeningen die ze bij zichzelf en elkaar kunnen doen. Tijdens deze oefeningen bepaalt een kind zelf wat het wel en niet prettig vindt. Ze leren hierdoor voorzichtig met anderen om te gaan en respect te hebben voor andermans grenzen.

Dit alles gebeurt op een speelse manier met respect voor ieder kind. Elk kind is anders en de nadruk ligt dan ook niet op het correct uitvoeren van de oefeningen. Wanneer je regelmatig yoga aanbiedt komt dat vanzelf wel goed. Ook is niet ieder kind motorisch gezien in staat om alle oefeningen helemaal juist uit te voeren. We zijn allemaal anders en dat is goed. Qua persoonlijkheid is ook ieder kind anders. Zo zal het ene kind enthousiast mee doen, terwijl een ander kind liever toekijkt. Dit mag allemaal, er gebeurt van binnen vaak meer dan je aan de buitenkant kunt zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *