Draagconsult

Vooraf

Voordat een consult begint hebben we eerst telefonisch contact. We bespreken wat de wensen zijn, welk soort doek of drager de voorkeur heeft en hoeveel draagervaring je al hebt. Daarna maken we een afspraak voor een consult.

Het consult

Je kunt kiezen uit drie verschillende soorten consulten; een draagconsult, een informatief consult of een workshop. Hieronder lees je meer over de verschillen.

Draagconsult

Een draagconsult duurt ongeveer anderhalf uur en kost €45,-. In die tijd nemen we stap voor stap de gewenste knoop door. In eerste instantie oefenen we dit met een draagpop. Voel je je zeker genoeg dan help ik je knopen met je kindje in de doek. Dit oefenen we net zo vaak tot je de knoop helemaal onder de knie hebt. Ik neem naar elk consult geschikte draagdoeken of dragers mee. Ook zorg ik voor draagpoppen en een spiegel. Heb je zelf een draagdoek? Dan gebruiken we die natuurlijk. Na afloop krijg je een kort stappenplan van de knoop, zodat je deze er later nog eens bij kan pakken.

Informatief consult

Weet je nog niet precies welke doek of drager je wilt aanschaffen? Je kunt dan ook kiezen voor een informatief consult. Dit houdt in dat je verschillende draagdoeken en dragers samen met mij kunt proberen met een draagpop. Dit maakt de keuze een stuk gemakkelijker. De kosten hiervoor zijn €30,-. Dit consult kan ook gegeven worden in groepsverband. Het kost dan €7,50 p.p. bij deelname van minstens 4 personen. Het kan bij jou thuis, op de zwangerschapscursus, bij de babymassagecursus, op het consultatiebureau, via de verloskundigenpraktijk, op het kinderdagverblijf of op je babyshower of kraamfeest.

Workshop

Ook is het mogelijk een workshop te boeken voor een groep. Een workshop bestaat uit een stuk achtergrond informatie met betrekking tot de voordelen van het dragen en het leren van een knoop of het gebruik van verschillende soft structured carriers (SSC’s; ergonomische dragers). De groepsgrootte is maximaal 5 personen en het kost €25,- p.p.. Stel je zelf een groep samen en hebben jullie voorkeur voor bepaalde knopen of dragers dan hoor ik het graag.

Ik geef consulten voor geweven en rekbare knoopdoeken, korte knoopdoeken, ringslings, aziatische dragers en soft structured carriers (SSC’s; ergonomische dragers).

Tip: een draagconsult is een origineel, leuk en praktisch kraamcadeau!

Voor meer informatie met betrekking tot consulten kun je contact met mij opnemen.

Meer informatie over dragen

Waarom dragen
Tijdens de zwangerschap is je kindje één met jou en hoort het continu jouw hartslag en stem. Het wordt heerlijk gewiegd op het ritme van jouw lichaam en leert de wereld stukje bij beetje kennen via jou. Wat is er dan fijner dan dit na de bevalling voort te kunnen zetten door het dragen van je kindje. Jouw lichaamsgeur, hartslag, stem en de geborgenheid van je warme lijf is precies waar je kindje behoefte aan heeft. Sterker nog baby’s verwachten deze lichamelijke nabijheid en kunnen zelfs niet zonder. Ook voor vaders kan het erg fijn om op deze speciale manier in contact te zijn met de baby. Bij lichamelijk contact komt er oxytocine vrij wat bijdraagt aan de hechting en een positieve invloed heeft op de borstvoeding. Het is voor elk kindje fijn om gedragen te worden. Baby’s die veel huilen doen dit een stuk minder als ze gedragen worden. Iedere ouder weet dat je een kindje het beste kunt troosten door het dicht tegen je aan te houden en wat heen en weer te lopen. Dat dit op den duur zwaar wordt is ook elke ouder bekend.

Dankzij een draagdoek of drager kun je je kindje net zoveel bij je dragen als jullie samen prettig vinden. Wanneer je op een ergonomische wijze draagt kun je dit uren volhouden terwijl je je handen vrij hebt om iets anders te doen. Omdat kindjes het heerlijk vinden om in de draagdoek te slapen kun je er samen lekker op uit zonder op de klok te hoeven kijken. Voor baby’s die last van reflux hebben is het een uitkomst, omdat ze gemakkelijk rechtop gedragen kunnen worden. Ook voor moeders met bekkeninstabiliteit is het fijn, omdat je op een ergonomische manier kunt dragen. Naast praktische voordelen heeft dragen ook een positieve invloed op de fysieke, motorische, neurologische en fysiologische ontwikkeling. Stimuleert het de hechting tussen kind en ouder en bevordert het de sociale en communicatieve ontwikkeling. Tijdens mijn lezingen ga ik onder andere dieper in op deze positieve voordelen en de geschiedenis van het dragen.

Knoopdoeken
Er zijn verschillende soorten knoopdoeken, gemaakt van verschillende materialen. Knoopdoeken zijn in te delen in twee categorieën; geweven en rekbare doeken.

Rekbare doeken zijn gemaakt van tricot en zijn het populairst. De voordelen van deze doek is dat de doek van tevoren geknoopt wordt en waarna het kindje erin ingestopt wordt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld in en uit de auto moet. Omdat de stof rekbaar en zacht is voelt het prettig aan voor zowel ouder en kind. Het is een makkelijke doek voor ouders die weinig ervaring met dragen hebben. Nadelen zijn dat je de doek maar een beperkte tijd kan gebruiken. Wanneer je kindje zwaarder wordt gaat het als het ware hangen in de doek, wat het dragen erg zwaar en belastend maakt. Daarnaast kun je er alleen mee op de buik dragen. Heup- en rugdragen is wegens veiligheidsoverwegingen niet aan te bevelen. Een ander nadeel is dat de zachte elastische stof minder ademt dan een geweven doek, wat in de zomer erg warm kan zijn.

Geweven doeken worden van verschillende materialen gemaakt. Denk hierbij aan katoen, linnen, wol, zijde en zelfs bamboe. Er zijn daardoor dikke (winter) en dunne (zomer) doeken verkrijgbaar. Daarnaast zijn ze sterker dan rekbare doeken waardoor je ze kunt gebruiken zolang je maar wil. Zelfs kleuters kunnen er comfortabel in gedragen worden! Je kunt ze eventueel ook voorknopen zoals een rekbare doek, al heeft het de voorkeur om de knoop na te spannen en af te knopen als het kindje er al in zit. Met een geweven doek kun je zowel buik-, rug- als heupdragen wat de doek zeer veelzijdig maakt. Ook zijn er verschillende knopen mogelijk zodat er altijd wel een knoop is die bij je past. Je hebt lange en korte doeken en ze zijn verkrijgbaar in de meest mooie dessins en kleuren.

Ringslings
De ringsling is een asymmetrische doek die over één schouder wordt gedragen. Met de ringen kun je de doek aanspannen. De voordelen van de ringsling zijn dat je kindje er snel in en uit kan. Ideaal als je kindje stukjes zelf wil lopen, maar dit niet hele tijd volhoudt. Het is daarom een ideale drager om naast een draagdoek te hebben. Het dragen op de heup is gemakkelijk omdat dit al een natuurlijk ‘zitje’ is waar je kindje precies op past. Nadelen zijn dat je één schouder belast wat zwaar kan zijn. En je kunt je kindje maar op één manier dragen. Er zijn verschillende soorten ringslings te koop van verschillende materialen. Je hebt ze met en zonder (gevuld) schouderstuk. Sommigen vinden dit comfortabel zitten, het nadeel hiervan is dat de sling lastiger te verstellen is.

Aziatische dragers (ABC’s; Asian Back Carriers)
Hieronder vallen mei-tai’s podeagi’s en onbuhimo’s. Dit zijn dragers met een lijfje en twee tot vier banden die je knoopt. Van origine worden ze voor rugdragen gebruikt, maar je kunt er ook mee buikdragen. Met name mei-tai’s zijn erg populair en verkrijgbaar in verschillende kleuren met en zonder gevulde schouderstukken en slaapkapjes. Een nadeel is dat ze niet zo geschikt zijn voor kleine baby’s omdat ze vaak te groot zijn en onvoldoende steun bieden in de nek.

Ergonomische dragers (SSC’s; Soft Structured Carriers)
Dit zijn voorgevormde dragers die vaak doormiddel van een kliksysteem te bevestigen zijn. Je kunt hiermee rug en buikdragen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, met en zonder inlegstukken. De voordelen zijn dat ze gemakkelijk zijn in het gebruik. Vooral bij het dragen van oudere kinderen kan het handig zijn. Een nadeel is dat het lichaam van de baby niet zo volledig ondersteund wordt als bij een doek. Een doek vormt zich helemaal om jou en de baby heen, een SSC is wat stugger. Het is belangrijk om op te letten of je te maken hebt met een ergonomische drager. Je kunt dat doen door op de volgende punten te letten: wordt de rug van de baby goed ondersteund zonder de natuurlijke bolling van de rug te beletten. Kan de baby in de hurk-spreidhouding zitten, ook wel de kikkerhouding genoemd. Voelt de drager comfortabel voor de ouder doordat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld. Wanneer je drager voldoet aan deze drie punten weet je dat je een goede drager hebt.

Torsodragers
Hieronder vallen de zsazsa, kubeba, podeagi  en pagne. Deze draagwijze is in westerse landen niet zo bekend. Het zijn een rechthoekige doeken die je rondom je torso draagt. Ze worden vastgeknoopt of vastgegespt. Een voordeel hiervan is dat er geen banden over je schouders lopen waardoor deze niet belast worden. Het bekken wordt namelijk het meest belast wat fijn kan zijn wanneer je schouder of rugklachten hebt. Een nadeel kan zijn dat de doek alleen te gebruiken is voor rugdragen en dat het meer geschikt is voor vrouwen dan voor mannen vanwege de smalle taille en brede heupen van vrouwen die zorgen voor meer steun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *